* Да настояваме в Брюксел да ни изравнят субсидиите с останалите

...
* Да настояваме в Брюксел да ни изравнят субсидиите с останалите
Коментари Харесай

На форума на Стандарт: Агробизнесът с 3 искания към новите политици

* Да настояваме в Брюксел да ни изравнят дотациите с останалите страни, прикани Йордан Чорбаджийски

* Португалия махна Данък добавена стойност за 44 съществени храни, за какво и ние не го създадем, питат Мариана Кукушева и Яна Иванова
-->
Три искания към новите депутати изпрати форумът на " Стандарт " " Власт и бизнес дружно против високите цени. Осигуряване на индустриална сигурност ", който е част от националната акция " Да! На българската храна ". За 17-та поредна година тя събира власт и бизнес преди големия християнски празник Великден, с цел да взема решение проблемите на агросектора.

Диалогът на агробизнеса с властта е просрочен, само че доста нужен, сподели основният редактор на " Стандарт " Славка Бозукова при откриването на форума.

" На полемиките на " Стандарт " през предходната година – и на Великденския, и на Коледния конгрес, бизнесът неведнъж предизвести, че ситуацията ще ескалира ", напомни тя.

" Самият факт, че се събираме към този момент 17 години в навечерието на най-светлия християнски празник – Великден, тук, на това място, е задоволително индикативен, че тези срещи са потребни за всички вас – от дребния аграрни производител, до най-голямата асоциация. От най-малкия магазин до най-голямата комерсиална верига. Успехът на този конгрес е, че от дълго време се е трансформирал в гласа на бизнеса. Но и освен това – трансформирал се е в естрада за диалози сред бизнеса и властта. Колкото и инфарктни от време на време да са тези срещи, в последна сметка се намира решение. Не постоянно, несъмнено,  е било най-хубавото. Но най-малко е било консенсусно ", сподели Слав ка Бозукова.

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов уточни три мерки на страната за преодоляване на високите цени:

1. Закон за таван на надценките, който ще бъде показан в понеделник

2. Информационна акция за съпоставяне на цените на уеб страницата на министерството foodprice.bg.

3. Наредби на земеделското министерство за проследяемост на храните

А шефовете на БАБХ и КЗП - доктор Иван Шиков и Стоил Алипиев, показаха какви инспекции се вършат за храните и какъв брой са нарушаванията за нелоялни практики в магазините.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев пък заяви, че 20 пъти се е нараснал вносът на слънчоглед от Украйна през 2022 по отношение на 2021 година, което е и причина за митинга на зърнопроизводителите. Той сподели и каква е позицията на министерството и каква поддръжка ще има за сектора.

И до момента в който представителите на властта  обясняваха какви ограничения подхващат за понижаване на цените на храните, бизнесът уточни своите проблеми - някои от които са трупани с години без да се откри решение. 

Един от тях е с неналичието на фрагменти, който мъчи освен хранително-вкусовата промишленост, само че и цялата стопанска система.  " Няма кой да прави хляба на България. От другия месец хлябът на България ще се прави от индийци, пакистанци и афганистанци ", съобщи Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

За проблем, който занапред се задава и ще натовари в допълнение бизнеса с административна тежест, заяви Йордан чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара. " Не знам кой ви подведе и коя глава роди това безумство ", сподели Чорбаджийски във връзка новата разпоредба на земеделското министерство за проследяемост на храните, оповестена за публично разискване.

Посланията на агробизнеса бяха систематизирани в края на събитието от Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите ": 

1. Продоволствената сигурност е под въпрос посредством основаване на несъвършени административни актове

2. Да премахнем двойния стандарт в евросубсидирането

3. Политиците да обезпечат непоклатимост и предвидимост, тъй като бизнесът е декапитализиран. 

Председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски се обърна с апел към кандидат-депутатите от съществени политически сили, присъстващи на форума на " Стандарт ":  " Българските производители не са равнопоставени с европейските поради по-ниските дотации за земеделие у нас. Не може ли да създадем обединяване и да тропнем по масата да ни изравнят дотациите, с цел да произвеждаме артикули с по-висока себестойност? Така ще паднат цените, ще продаваме и ще бъдем конкурентноспособни. Молбата ми е като станете народни представители, да се заемете с това. Така работят и Румъния, и Гърция ".

Родните производители и преработватели са безапелационни, че лекарство против високите цени са и понижените ставки на Данък добавена стойност. " Гледайте Португалия какво прави. Тя махна Данък добавена стойност за 44 съществени храни ", съобщи Яна Иванова, ръководител на Сдружение „ Храни и питиета ”. Мариана Кукушева я поддържа, като напомни, че нулевата ставка за самун и брашно, която влезе през юли 2022 година, е помогнала да се задържи цената на хляба и това е най-социалната мярка, тъй като насъщният е купуван от най-бедните пластове на популацията.

Ето какво обявиха кандидат-депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и " Възраждане ", които участваха на форума:

Солидарни сме с Украйна, но да защитим бг производителите

Александър Иванов, ГЕРБ-СДС

За мен беше значимо да чуя проблемите на агросектора. Той няма сигурност и резистентност, през последните 2 година се трансформират вижданията на хората, които го контролират. Налагането на таван на надценките няма да докара до понижаване на цените, в противен случай. Колкото и да сме солидарни с Украйна, би трябвало да защитим родните производители. Има дефицит на работна ръка – би трябвало да се премисли по какъв начин да се употребяват ресурсите на образованието за квалифицирани фрагменти, които да остават в България. Призовавам потребителите да купуват българско произвеждане. Повече български храни да влязат в огромните вериги. 

Несигурността е причина за високите цени

Искрен Митев, ПП-ДБ

Бях ръководител на комисията с битка с монополите – има доста какво да се направи в тази област. Има проблем с пшеницата. Когато другите страни влагат в експортно насочени стопански системи, това има резултат и у нас.БГ производството е с най-голям разход на сила. Причина за високите цени е неустойчивостта на енергийните пазари, неизвестността за производители и търговци какви ще бъдат цените през идващите месеци. Причина за високите цени е несигурността. Трябва да има политическа непоклатимост. 

Не е обикновено домати от Испания да са по-евтини

Цончо Ганев, Възраждане

Аз съм скептично надъхан за законодателен план, който не е координиран с бизнеса. Има обаче доста неща, които не се вземат решение със законодателство, а с поднормативни актове от министерствата. Така се прокарват избрани бизнес ползи. Според Възраждане за влизането в Европейски Съюз България заплати голяма цена. В магазините имаме 80% непознати храни. Не би трябвало да сочим Брюксел за отговорен. Ние сме си отговорни, тъй като сме се съгласили да има такова субсидиране. Не е обикновено във веригите да се продават домати от Португалия и Испания, които са по-евтини от нашите. За водата - когато махнеш 800 млн. от Плана за възобновяване, предопределени за мелиорации – имаш проблем с водата. В Турция водата е безвъзмездна. Трябва да отидем в Брюксел и да предоговорим нашите условия. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР